Thursday, July 16, 2009

Kata Peguambela tertuduh...

*Update 3.35pm* Pendengaran permohonan tertuduh mengugurkan tuduhan ditangguh pada 24 Julai 2009


"Opposition Leader Anwar Ibrahim's defence lawyer argued that his client was not present at the scene where the alleged sodomy incident took place on June 26 last year."

"Edmund Bon told High Court Judge Mohamad Zabidin Mohamad Diah that the notice of alibi had been tendered to the prosecution." - Malaysiakini 15/7/09 -


[Ulasan Saya] Tiada ulasan. Mohon doa agar pertuduhan tidak digugurkan sebelum perbicaraan bagi merungkai segala persoalan, termasuklah yang diatas. Selagi ia dibiarkan begitu sahaja, selagi itulah ia akan menjadi satu persoalan yang tiada kesudahannya.

Untuk makluman, jika segalanya berjalan dengan lancar, permohonan bagi mengugurkan pertuduhan(gugur kes) sebelum dibicarakan ini akan didengar oleh Mahkamah pada petang ini.

Kepada Allah saya berdoa dan berserah..


Yang HAK pasti BERDIRI, Yang BATIL pasti JATUH!

SAIFUL BUKHARI

Pautan:
Mahkamah Diberitahu Anwar Tidak Berada Di Tempat Kejadian - Bernama
Anwar 'not at crime scene' as alleged: counsel - NST
Menegakkan benang yang basah

p/s: Nantikan perkembangan terkini, langsung dari Mahkamah yang saya terima dari peguam pemerhati saya Zamry Idrus dan bapa di/Twitter/Facebook. Harap maklum.

12 comments:

chewan said...

peguam edmund kata 'pengadu tidak boleh dipercayai-cannot be believed'.

aku kata, pengadu telah meletakkan Allah dihadapannya.

peguam edmund kata 'kita hanya mahu nama mereka, kita tidak mahu tahu dimana mereka tinggal dan kerja'

aku kata..ha ha ha (gelak besar).Boleh percaya ka ni...
Dah lupakah semua, yang anwar bersumpah akan cari sapa-sapa yang 'aniaya' dia sampai ke LUBANG CACING! ha ha

Lagipun Tun Mahathir pun anwar SAMAN..

AloQStaQ said...

Sabaq saiful ...
aku pun terkilan sangat2 dengan keputusan hari ni ... sedikit lega bila DNA & Specimen tidak diberi akses kepada ANUwar ...

Tapi, yang pasti dokumen lain yang perlu diserahkan tu sepatutnya tidaklah perlu sebab sebelum ni dah kasi ...

Memang tension sungguh aku petang ni, tapi apapapun kenalah akur dengan keputusan Mahkamah. Semoga yang terbaik dan terADIL buatmu Saiful.

Aku dan rakan2 lain terus menyokong anda. Jangan gentar! Meminjam kata-kata ANUwar sebelum ni : LAWAN TETAP LAWAN.


KEMBALIKAN DIA KE SUNGAI BULOH!
Demi kebaikan sejagat seluruh Umat Malaysia, Agama Islam dan Tanahair.

Go Saiful!


AloQStaQ

sang kegelapan said...

xpe..kalu lu d pihak yang benar Allah akan tolong..tp kalu lu d pihak yang salah mmg smua rakyat malaysia akan melaknat lu..

AnTi AljUbuRi said...

sabar Saiful!!!!

saya sentiasa bersama anda ...

jaga keselamatan diri..ingat tu !!!

Kalau resah ... buat solat sunat ..

Allah bersama anda !!!

Ingat .. kau saksi pertama/utama.. mereka sekarang memberikan tekanan mental supaya kau tersasul dan emosional semasa memberi keterangan kelak. Jangan terpengaruh dengan wayang cina al juburi !!!

Saiful Bukhari said...

Saya akan terus bersabar.. Saya yakin, setiap yang berlaku itu pasti ada hikmahnya. Kepada Allah saya berserah.

Tom Yam said...

semoga saiful sentiasa dilindungi allah, saya mendoakan kesejateraan saiful,jangan lupa ingat kepadanya...hanya dia lebih mengetahui segalanya,

sesunguhnya allah tidak akan zalim kepada umat dia sekiranya kita selalu mengingatinya.

Aku said...

salam,

sabar saiful..memang saya pun terkilan amat dgn keputusan mahkamah.. dah tu kena tunggu satu minggu lagi..tu pun nak kata mahkamah x adil untuk anwar lagi ka? nampak sangat banyak keistimewaan yg anwar dapat berbanding org lain yg menghadapi pertuduhan sama. yg kena tunggu lama , saiful jugak. keadilan bagi puak perasan ni ialah apa apa yg favor depa walaupun x betui baru adil..memang double standard sungguh..

apa apa pun sama2 kita berdoa semoga kes saiful berjalan lancar dan semoga kebenaran dapat ditegakkan segera yg mungkin..inshallah ameen.

hilbertmontell said...

Salam sejahtera...

Banyakkan bersabar sdra Saiful.

Saya pun sangat terkilan dengan keputusan yang yang tak dijangka.

Apakah nanti, jika Anwar memfailkan tuntutan agar dirobohkan semua mahkamah yang ada di Malaysia akan dibenarkan juga ke ???

AnTi AljUbuRi said...
This comment has been removed by the author.
AnTi AljUbuRi said...

Maaf Epol..

Saya padamkan posting saya kerana saya tersilap blog!!

Walaupun sudah menjelang subuh, saya masih sentiasa 'dekat' dengan anda (without prejudice!)

amirpiko said...

kpd sdare saiful,bagi saya..anda adalah seekor musang yang kuat menipu..dapat duit RM5M trus boleh sumpah apa saja

Anonymous said...

Amirpiko: Kamu ada ke bukti Sdra Saiful dapat duit RM5m? Tuduhan tanpa bukti FITNAH namanya. Anda telah membuat fitnah. Memfitnah besar dosanya.