Friday, July 3, 2009

Peguam "Kurang Sihat", Permohonan Anwar Ditunda Rabu Depan

Datuk Sulaiman Abdullah
Gambar dari The Malaysian Insider
*Ulasan saya dibawah
KUALA LUMPUR, 3 Julai (Bernama) -- Permohonan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mendapatkan dokumen dari pihak pendakwaan berkaitan kes liwat bekas pembantunya yang sepatutnya didengar oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini ditunda sehingga Rabu depan.

Ketika kes itu bermula hari ini, peguam utama Anwar, Sulaiman Abdullah, memberitahu mahkamah bahawa beliau kurang sihat selepas berasa pening sejak semalam semasa kes anak guamnya di Mahkamah Rayuan.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah membenarkan penangguhan itu bagi membolehkan Sulaiman mendapatkan rawatan perubatan.Dua jam selepas prosiding mahkamah itu, salah seorang peguam Anwar, S.N. Nair memberitahu media bahawa Sulaiman telah dberi cuti sakit sehingga Selesa depan.

Pada hari yang sama (8 Julai), mahkamah dijangka mendengar satu lagi permohonan Ketua Pembangkang itu untuk membatalkan tuduhan meliwat. Mahkamah juga menetapkan hari yang sama untuk mendengar perbicaraan kes liwatnya.

Kes liwat Anwar masih kekal di Mahkamah Tinggi selepas Mahkamah Rayuan semalam menolak rayuannya terhadap keputusan Mahkamah Tinggi pada 5 Mac lalu yang menukar keputusan Mahkamah Sesyen yang mengekalkan perbicaraan kes liwat itu di Mahkamah Sesyen.

Pada 10 Mac lalu, Anwar mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen atas tuduhan meliwat Mohd Saiful Bukhari Azlan, 24, du Unit 11-5-1, Desa Damansara Condominium, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun tahun lalu.

Pada 10 Jun lalu, Anwar memfailkan permohonan supaya pendakwa raya membekalkan semua dokumen dan barangan berkaitan kes liwat tersebut sebelum perbicaraan penuh bermula.

Antara yang dipohon ialah rakaman asal kamera litar tertutup (CCTV) di tempat didakwa berlakunya kejadian itu di Desa Damansara Condominium, sampel ujian asid deoksiribonukleik (DNA) dan kenyataan saksi-saksi termasuk pengadu, Mohd Saiful Bukhari dan kenyataan polis.

-- BERNAMA

[Ulasan Saya] Jika benar, saya doakan semoga beliau cepat sembuh agar perbicaraan akan berjalan dengan lancar kelak. Walaubagaimanapun, jika beliau masih pulih pada hari rabu ini(8 Julai), pada hemat saya, masih ada lagi 8 peguam yang masih boleh menjalankan tugas.

22 comments:

mimie said...

salam...
betu2...
ade peguam lain lagi..
berani kerana benar...
nampak sngt die takut..
sbb banyak sngt alasan yg diberi..
takpe2..
insya Allah..
kes nie mesti selesai..
same ade cepat atau lambat je..

Saiful Bukhari said...

Mimie: Insyaallah.. Sama2 kita doakan.. Terima kasih

hilbertmontell said...

Salam sdr Saiful,

Mana tak demamnya peguam seperti mereka, hari-hari memikirkan bagaimana hendak memutarbelitkan fakta.

Yang lurus hendak dibengkok, yang bengkok hendak diluruskan. Yang tiada diadakan manakala yang ada ditiadakan. Tu lah sampai demam tu tak sihat lagi...

Alasan mereka saja tu...

Walau apapun, kami disini doakan moga sdr Saiful serta keluarga sentiasa didalam keadaan sejahtera selalu sementara menanti 8hb. Julai kelak...

Saiful Bukhari said...

Hilbert: Mungkin juga. Kasihan peguam2nya.. Terima kasih diatas doa saudara..

Putar Alam said...

sudah menjadi kebiasaan la Saiful... Dah masak sangat dengan DSAI ni... die akan sedaya upaya dengan kuasa duit yang dia ada untuk buat apa yang halal bagi dia, sedangkan haram bagi kita... Lepas ni mesti dia akan cakap semua bukti yang ada telah diubah suai.. sebab tu kita tak nak bagi kat die...

Kalau dapat kat die pulak, comfrm dia pula yang ubah suai semua bukti, dan bukti yang telah diubah suai akan digunakan untuk tujuan dan kepentingan politik die....

Saya dan Keluarga di sini mendoalan agar Saiful diberikan kekuatan menghadapi apa yang diberi Tuhan. Ini bermakna Dia masih sayangkan kita... INSYAKALLAH..

penyair dari gunung said...

sakit kepala dapat pun cuti lamanya!!! Suspact selsema babi kut?

wehavethenumbers said...

bullshit je anwar tu. peguam ramai nak mampos, takkan seko sakit tak leh nak civer. saje buat alasan nak delay kes la tuh. nak lari apa..!

anak said...

betul la.. ada 8 loyar lagi,
tk cukup ka??

Goh Wei Liang said...

mulanya kata nak pergi mahkamah dan hadir di perbicaraan.

lepas tu anwar kata dia nak pindah kes ke sini ke sana. dan ada pula mohon untuk batal perbicaraan.

mana satu yang anwar nak ?

pandai juga dia minta original evidence. sedangkan kami semua tahu original evidence mesti disimpan oleh polis dan mahkamah dan hanya notis serta maklumat sahaja yang boleh diberi kepada anwar.

sekarang ni pula, peguam tak sihat. tapi kan ada sankara nair ? sampai boleh adakan press conference tapi tak boleh bicara dalam mahkamah.

8 julai ini, sakit perut pula anwar nanti. jangan pula kata ada intestinal problems, migraine, spinal pain and have to go to munich, dan sebagainya.

misai said...

ha.. ini HAKIM nak cakap

the evidence yg defenden nak tu
boleh diberi dan dilihat. tidak ada masalah untuk itu.. tapi demi untuk menjaga original evidence..
evidence tsb tidak boleh dibawa keluar dari dari bilik yg lengkap untuk penilaian bahan..

baru fair & square...
(sy x caya anuar x meliwat
DAN saya x caya e.saiful diliwat)

saya nak nilai sendiri apa mrk berdua nak cakap.. BARU rakyat boleh nilaikan BETUI-BETUL..

kif_0206 said...

salam..

Insyaallah..
banyak2kn berdoa.
kebenaran pasti dapat ditegakkan.
Allah bersama dengan orang2 sabar.

AloQStaQ said...

Saiful,
helah demi helah akan terus dilakukan oleh puak Anwar. Semata-mata untuk mengelakkan dibicarakan.

Satu persatu alasan diberi untuk "lari" dari Penghakiman.

Kalau depa buat tak pa, kalau orang Kerajaan/BN/Musuh Politik depa buat camni, macam-macam tohmah depa jaja sepanjang ceramah! Inilah sifat munafiqunnn ...

AloQStaQ

darul ehsan today (det) said...

sangup pak lebai tu menipu kerana anwar... ishkk..ishkk...

wehavethenumbers said...

hepi birthday bro!

GOMO said...

SETUJU SANGAT TU BRO....
ADA 8 LAGI PEGUAM ANWAR NI

LAWAN TETAP LAWAN

HE HE HE

eXception said...

Peguam Anwar akan reka cerita macam-2, cthnya Anwar terkena selsema babi, Anwar gila meroyan, Anwar kna sampuk jembalang tanah dan mcm-2 lagi utk mengelak dari Anwar hadir mahkamah. Anwar dan peguam dia sama je 2 kali 5. Flip-flop.

http://exception2008.blogspot.com

Sexy Mamma said...

sian peguam dsai. teruk sakitnyer... sampai seminggu MC.. doktor mana dia pegi tu yer. nak jugak pegi doktor yg tu. untung2 kami pun leh gak dapat cuti sakit seminggu. leh ponteng keje. sedangkan sekor beruk yg kejenye peguam utk membela seorang lagi beruk VVIP pun leh cuti seminggu, apatah lagi kami yg kejenye audit akaun company kecik2 nie... sebulan jugak gamaknyer..

adoiyaii.. org kalu dah salah tu mcm2 gimik dia.

anyway bro saiful, kami sekeluarga mendoakan kejayaan saiful sekiranya adik di pihak yg benar ye... (kami yakin adik di pihak yg benar) semoga tabah menghadapi ujian Allah ini.. sekiranya pun adik kalah nanti, mahkamah Allah adalah mahkamah yang paling adil. InsyaAllah..

Cheguman said...

'PAk Lebai' tu pun cari makan, bro...

darul ehsan today (det) said...

Saiful kau mesti tabahkan hati kau untuk berdepan dengan anwar esok, mamat sial tu kuat pakai mandreem, aku ni bukan pandai sangat untuk bagi kau ape2 pendinding, so aku harap kau selawat nabi banyak2 esok ok...

kite orang semua ada di luar untuk support kau.

youngarif said...

Saudara Zul,
I really respect your courage. Not many people have courage like yours. May Allah s.w.t. shows you the right path. I believed you're on the right side. You know the last time when Anwar was found not guilty by the Court of Appeal in 2004? In that case, the court of appeal held that the anal intercourse between Anwar and Azizan did happened. The court also held that the evidence addused by the prosecutions was not enough to warrant a conviction. This prooved that Anwar is a sodomiser. It's different if the court found out that "there's no evidence at all". There's 2 distinguish difference between "no evidence" and "not enough evidence". No evidence meant nothing actually happened. "Not enough evidence" shows there's evidence but not enough to warrant a conciction. With this, Anwar has gone around the country and boast he was innocent and praised the cout for it's independent and just. Remember he also wanted to sue TDM for RM100 million for saying that Anwar did sodomised Azizan? TDM in his defence states that it was the finding of the court and he was only repeating what the court has held. Dulu saya memang benar-benar kagum dengan Anwar tapi sekarang, tidak. Meluat ada lah.

youngarif said...

Saudara Zul,
I really respect your courage. Not many people have courage like yours. May Allah s.w.t. shows you the right path. I believed you're on the right side. You know the last time when Anwar was found not guilty by the Court of Appeal in 2004? In that case, the court of appeal held that the anal intercourse between Anwar and Azizan did happened. The court also held that the evidence addused by the prosecutions was not enough to warrant a conviction. This prooved that Anwar is a sodomiser. It's different if the court found out that "there's no evidence at all". There's 2 distinguish difference between "no evidence" and "not enough evidence". No evidence meant nothing actually happened. "Not enough evidence" shows there's evidence but not enough to warrant a conciction. With this, Anwar has gone around the country and boast he was innocent and praised the cout for it's independent and just. Remember he also wanted to sue TDM for RM100 million for saying that Anwar did sodomised Azizan? TDM in his defence states that it was the finding of the court and he was only repeating what the court has held. Dulu saya memang benar-benar kagum dengan Anwar tapi sekarang, tidak. Meluat ada lah.

youngarif said...

Saudara Zul,
I really respect your courage. Not many people have courage like yours. May Allah s.w.t. shows you the right path. I believed you're on the right side. You know the last time when Anwar was found not guilty by the Court of Appeal in 2004? In that case, the court of appeal held that the anal intercourse between Anwar and Azizan did happened. The court also held that the evidence addused by the prosecutions was not enough to warrant a conviction. This prooved that Anwar is a sodomiser. It's different if the court found out that "there's no evidence at all". There's 2 distinguish difference between "no evidence" and "not enough evidence". No evidence meant nothing actually happened. "Not enough evidence" shows there's evidence but not enough to warrant a conciction. With this, Anwar has gone around the country and boast he was innocent and praised the cout for it's independent and just. Remember he also wanted to sue TDM for RM100 million for saying that Anwar did sodomised Azizan? TDM in his defence states that it was the finding of the court and he was only repeating what the court has held. Dulu saya memang benar-benar kagum dengan Anwar tapi sekarang, tidak. Meluat ada lah.